Beton Santrali Çalışma Sistemi, Beton Santrali Nasıl Çalışır?
Beton harmanlama ve karıştırma ekipmanı bileşenlerinden agrega harmanlama makinesi, vidalı konveyör, tartım sistemi, mikser makinesi, çimento silosu, kontrol odası vb. bulunur.
Hammaddelerdeki farklılığa göre, yakında olan beton santralleri farklı sertliklerde beton üretebilmektedir. Fakat genellikle hammaddelerinde kum, çimento, su, uçucu kül, taş ve katkı maddesi bulunmaktadır.
Beton santrali çalışma sistemi iki kısma ayrılabilmektedir. İlk kısım tartma; Kum ve taş, yükleyici ile agrega harmanlama makinesine taşınmaktadır. Ve önceden ayarlanan oranlara göre tartılmaları gerekmektedir. Ayrıca çimento ve uçucu külün toz tartım sistemiyle tartılması gerekmektedir. Su ve uçucu kül su tartı sistemiyle tartımı gerekmektedir. Bu tartım işlemi aynı anda olduğu fark edilmelidir.
İkinci kısım karıştırma; Tartılan agrega, çimento ve suyu mikser makinesine aktarılmalı, sonrasında karıştırılmalıdır. Beton santrali çift şaftlı zorunlu mikser makinesini benimsemektedir. Karıştırma kalitesine etki bir şekilde artar. En sonunda tüm aşama tamamlanır ve beton yapılır.
Beton Santrali Nasıl Çalışır?
Betonun doğal bir şekilde kendi kendine oluşumu beklenemez. Betonun oluşumu için farklı bileşenlerin birlikte olması ve bu bileşenlerin farklı prosedürlerden geçmesiyle oluşmaktadır. Beton santrali, beton üretimini pratik bir şekilde ve büyük çapta gerçekleşmesini sağlamaktadır.
Beton santralleri üretimde, doğru seviyedeki malzemelerle bir araya getirmekte ve karıştırmaktadır. Bu karıştırma işlemi, sağlam beton üretimi adına kesinlikle takip edilmesi gerekli aşamalar arasındadır.
Beton karışımının üretimi için gerekli olan materyaller, beton santralleri kullanımı ile birleştirildiğinde oluşan toz karışım, içerisine suyun da eklenmesiyle beton taşıma aracına aktarılmaktadır. Son olarak gerçekleşen bu eylem, kelimenin tam manasıyla betonu üretime hazır duruma getirecek sihirli bir dokunuştur. Beton üretiminde ihtiyaç duyulan toz karışım ve suyun bir araya getirilerek karışımı, beton kamyonu şantiyeye doğru yolda iken yapılmaktadır.
Beton Santralinin Oluşumunda Kullanılan Ana Parçalar
Beton santralinin oluşumundaki ana parçalar, agrega tartı bandı, agrega bunkeri, mikser besleme bandı, mikserin yer aldığı ana şase grup, çimento, siloyla ekipmanı ve beton santrali çalışma sistemi sağlayan otomasyondur.
4 farklı çeşidi bulunur. En çok kullanılanlar;
- Kısa süreli projelerde ve çok sık lokasyon değişiminde kullanılan kolay kurulum özelliği olan mobil beton santraller
- Uzun süreçli projelerde kullanımı ile yüksek kalitede beton üretimi için tasarlanmış sabit beton santralleri çok sık kullanılmaktadır.
Ayrıca yine kolay kurulum ve düşük maliyetle uzun mesafeler ile kolay bir şekilde taşınan kompakt beton santralleri Türkiye’de çok sık kullanılan beton santraller arasındadır.